Ateenan uudet temppelirauniot

Ateenan monituhatvuotinen Akropolis lienee ehkäpä vapaudenpatsaan ja Eiffel-tornin ohella yksi niitä lähes nääntymiseen asti toistettuja turistikliseitä, joilta kukaan ei ole voinut välttyä. Demokratian kehto on niin tuttu, että siellä vierailu aiheuttaa ensikertalaisellekin voimakkaan deja vu -ilmiön. Jonkinlaiseksi perverssiksi iloksemme paikan kiiltokuvaidyllin rikkoo kuitenkin pienen ihmisen hiljainen mielenosoitus: graffitit.

Vajaat kymmenen kilometriä Akropolilta etelään sijaitsee sen sijaan huomattavasti nuorempi mutta myös laajempi historiallisten tapahtumien raunioitunut näyttämö, Elliniko. Vuosituhannen alkuun asti paikalla toimi Ateenan lentoasema, sittemmin alueelle rakennettiin vuoden 2004 olympialaisten kisakylä. Olympiasoihdun sammuneiden kekäleiden vielä hehkuessa alueella kilpailtiin myös arkkitehtuurissa, johon kilpailuun itsekin tein ehdotuksen osana opintojani. Tarkoitus oli rakentaa tälle useamman neliökilometrin kokoiselle alueelle Ateenan suurin ja luonnollisesti myös kaikki vaatimattomuuden rajat röyhkeästi rikkova kaupunkipuisto. Suuruudenhullu ja kaikilta osin mielipuolinen projekti jäi Kreikan finanssikriisin myötä kuitenkin toteuttamatta.

Hellepäivän retki Ellinikoon osoittautui pieneksi pettymykseksi, sillä urheilun pyhätöt istuvat uudelleen aidatun ja tarkkaan vartioidun lentokenttäalueen sisällä kiitoteiden ympäröiminä paikassa, jonne tavallisella kuolevaisella ei ole asiaa. Alueen reunaa kiertäessämme löysimme kuitenkin edesmenneen lentoasematerminaalin. Kiitotien päässä seisoo kansallisen lentoyhtiön epäonnistuneen pakkoyksityistämisen kuohuihin unohtuneita lentokoneita. Se, mikä joskus on uhmannut luonnonlakia ja kurottanut taivaita, on nyt ajan ja painovoiman nujertamaa. Kerran niin loisteliaat urheilun ja ilmailun temppelit ovat jääneet hiljaisina odottamaan päiviensä lopullista päättymistä.

IMG_6212.JPGIMG_6146IMG_6147IMG_6149IMG_6151IMG_6152IMG_6155IMG_6156IMG_6157IMG_6162IMG_6166IMG_6177IMG_6181IMG_6187

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s