Vuonna 2012 pöllöt matkustivat kolmen kuukauden ajan Venäjän, Mongolian ja Kiinan läpi Pohjois-Koreaan. Pidimme matkan aikana päiväkirjaa, joka oikeastaan oli tämän blogin esiaste. Yksivuotiaan blogin kunniaksi julkaisen päiväkirjan kirjoitukset samoina päivinä, kuin ne alun perin on kirjoitettu.
Torstai 30.8. Krasnojarsk, New York Bar
Hirmuisen kätevästi ajateltu, kun New Yorkin mukaan nimettyyn ravintolaan ei kuitenkaan ole palkattu New Yorkin kieltä puhuvaa henkilökuntaa. Ajatuksemme oli vetäytyä iltaruuan jälkeen hotelliin rauhoittumaan. Horoskooppi kuitenkin neuvoi juhlistamaan torstai-iltaa ystävyyden maljalla, joten pakkohan sitä oli piipahtaa pikku lasillisella. Kielitaidottoman turistin viittomakielellä onnistuimmekin tilaamaan kerralla peräti koko pullollisen kuohuviiniä, joka venäläiseen tapaan on paitsi hätkähdyttävän makeaa niin myös mukavasti taskulämmintä.
Krasnojarsk on tähän mennessä ehkä koko matkan sympaattisin paikka. Novosibirskin harmauden jälkeen saavuimme eilisaamuna jo hiljalleen kellastuvien lehtien värittämien metsien ympäröimään kaupunkiin. Muihin matkamme etappeihin verrattuna hämmästyttävän pienieleinen kaupunki kantaa hahmossaan jonkinlaista nostalgisen aikamatkailun tuntua. Juuri hajonnut Neuvostoliitto ja yhdeksänkymmentäluvun alakulahtanut venäläisarki kuiskailevat porttikongeista ja varjoisista puistoista. Ylväästi rapistuva marmorinen balettiteatteri tuijottaa aukion yli betonisen virastotalon punatähteä. Ihmiset kulkevat vakavina harmaan taivaan alla. Pilvisestä päivästä huolimatta kesä ei kuitenkaan ole antanut täysin periksi, vaan yrittää uhkua vielä hellettä maanpinnalle. Kaupungin reunalla sijaitsevan eläintarhan aitauksissa pöllöt ja muutkin tuijottavat kyllästyneesti vähiä vierailijoita. Taustalla metsäiset vuoret ihmettelevät ihmisten pientä elämää.
Naapuripöydässä Krasnojarskin silikonipovinen kauneusprinsessa juo esikuntineen kuohuviiniä huomattavan nopeaan tahtiin. Seurue lienee hehkeimmät päivänsä jo ohittanut, mutta se ei estä iloista, kovaäänistä naurua kaikumasta New Yorkin kaikille laitamille. Me nautimme oman kuohuviinimme ohella hyvin vaivalloisesti tilattua ananasta ja kiiviä. Koristeeksi asetellut säilykekirsikat maistuvat yhtä imeliltä kuin missä tahansa muuallakin maapallon tuhansista nurkista.
Yksi kommentti artikkeliin ”Krasnojarsk, New York”