”Etelän mies, älä huijo.”

Suomalaiset tunnetaan kansana, joka elää elävässä vuorovaikutuksessa luonnon kanssa. Erityisesti suomalaiset pitävät eläimistä. Suomen kesän suosituimpia eläimiä ovat punkki, kyy, ampiainen ja omenamato. Ja tietysti pöllö. Mutta kaikkein suosituin suomalainen kesäeläin on hyttynen. Ja niitä on Lapissa paljon. Hyvin paljon.

Hyttysten suosiota saattaa selittää myös se, että niitä ei esiinny Suomessa vain yhtä vaan jopa 42 eri lajia. Näistä horkkahyttynen ja kiusahyttynen ovat monien suosikkeja. Kesämökkien tunnettu vieras on rantahyttynen, marjastajat ja sienestäjät sen sijaan usein valitsevat seurakseen metsähyttysen. Kaupunkioloihin parhaiten soveltuva hyttysystävä on viemärihyttynen. Oma suosikkini on kuitenkin piinahyttynen. Se ei pidä ääntä ja viihtyy myös paksusti pukeutuneen ihmisen seurassa.

Luonteeltaan hyttynen on ihmisrakas, voisi jopa sanoa, että suomalaisen paras ystävä. Hyttynen on helppohoitoinen, lisääntyy vaivatta eikä kaipaa sen suurempaa huomiota. Suomalainen mielellään taputtaisi hyttystä selkään, mutta sitä hyttynen ketterästi väistää.

Illan tullen hyttynen mielellään tulee ihmisen kainaloon, ja itse asiassa myös silmiin, korviin, nenään, päänahkaan, kyynärpäihin, varpaiden väleihin ja alushousujen sisään. Yöllä hyttynen laulaa ihmiselle vaimeaa tuutulauluaan. Aamulla hyttynen odottaa jo innokkaasti yöpöydällä päivän askareita.

Usein hyttynen viihtyy pihalla lystikkäästi telmien, mutta seuraa mielellään ihmistä sinne, minne ihminen ikinä päättääkään mennä. Sisällä hyttysen lempipaikkoja ovat asuinhuoneiden lisäksi alakerta, yläkerta, kellari ja ullakko. Jos olet oikein onnekas, saatat löytää hyttysveitikan lymyilemästä jopa jääkaapista tai wc-istuimen sisältä.

Paras paikka tavata hyttysiä on kuitenkin auton tuulilasi. Siihen liiskaantuneet miljoonien hyttysten raadot saavat luonnosta vieraantuneimmankin kaupunkilaisen sydämen sykähtämään ja sielun heläjämään. Tämäkin onnistuu erityisen hienosti juuri Lapissa!

Kuvituskuva lainattu tieteellisen sitaattioikeuden perusteella Wikipediasta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s