Koronamatkaopas: Viski jäillä ja muita rajariitoja

Kammottavan koronavuoden viimeisten viikkojen kunniaksi pöllöt esittelevät paikkoja, joihin ei kannata matkustaa koronapandemian jälkeenkään. Toisella viikolla matkustamme Naurun jälkeen kohti pohjoista.

Ihmisen kaksi perimmäisintä luonteenpiirrettä ovat ahneus ja riidanhalu. Planeettamme on täynnä tukkanuottasia, joissa naapurukset kalistelevat sapeleitaan siitä, kumpi saa enemmän. Valtioiden välillä tämä näkyy kaikenlaisina järjellisinä ja järjettöminä rajariitoina, joita kytee pitkin maailmaa reippaasti yli sata. Jopa niinkin sivistyneinä ja hillityn charmantteina pidetyt hyvinvointivaltiot kuin Tanska ja Kanada nahistelevat keskenään, ja vieläpä varsin vähäpätöisestä asiasta.

Hansinsaari on reilu kilometrin kokoinen pyöreä kalliosaari hyytävän jäisessä Kennedyn kanaalissa Grönlannin ja Kanadan välissä. Se sijaitsee aivan Grönlannin pohjoispäässä ja on itse asiassa niin pohjoisessa, että jopa revontulet jäävät sen eteläpuolelle. Se on paitsi asumaton niin myös eläimetön ja kasviton. Mantereenkin puolella asuu vain kourallinen kaikkein sinnikkäimpiä inuiitteja, joita ei pullamössösukupolven laiskanpulskea elämänmeno ole päässyt turmelemaan. Saaren riittoisin ja ehkäpä myös ainoa luonnonvara on jää.

Grönlannin ja Kanadan välinen raja kulkee Kennedyn kanaalin keskiviivaa pitkin. Yksinkertaista, eikö vain. Kuinka ollakaan, Hansinsaari sijaitsee juurikin tämän keskiviivan kohdalla. Jos oikein tarkkoja ollaan, se sijaitsee niin sattuvan osuvasti keskiviivalla, että raja halkaisee saaren kahteen tismalleen yhtä suureen osaan. Näin ollen on mahdotonta päätellä, kummalle maalle saaren pitäisi kuulua. Koska on luonnollisesti täysin mahdoton ajatus, että saari jaettaisiin kiltisti kahtia, on tästä yhdentekevästä ja merkityksettömästä kallionnyppylästä saatu aikaan ihan kunnollinen kansainvälinen soppa, jossa riitapukarit torailevat keskenään jääräpäisesti ja kaikkea typeryyttä pelkäämättä.

Jos jo koko rettelöinti mitättömästä saarenpahasesta on jossain määrin absurdia, niin vielä absurdimmaksi se muuttui vuonna 1984. Tuolloin Kanada pystytti saarelle lippunsa ja jätti sen vierelle pullollisen Canada Club -viskiä. Tästäkös tanskalaiset kimpaantuivat, ja kävivät aivan ministerisvoimin korvaamassa lipun omallaan. Viskin tilalle arvovaltainen ministeri jätti pullollisen Gammel Dansk -snapsia. Ei liene vaikeaa arvata, mitä Kanada teki seuraavaksi. Koko kinastelu on viimeiset 36 vuotta tapahtunut lippuja ja viinapulloja vaihtamalla. Vuodesta 2005 alkaen taistelupari on yrittänyt sopia riitaansa siinä kuitenkaan onnistumatta. Liekö syynä sitten ihan vain uppiniskaisuus vaiko kenties sittenkin neuvottelijoiden vahva humalatila heidän tuhottuaan kaiken saarelle kiikutetun snapsin ja viskin, jäillä.

Kuva: NASA. Julkishallinnon tuottama materiaali on tekijänoikeudeton (public domain) ja vapaa käytettäväksi.

2 kommenttia artikkeliin ”Koronamatkaopas: Viski jäillä ja muita rajariitoja

  1. Enpä tästäkään episodista ollut tietoinen. Onko tuossa ”riidassa” kyse aidosti valtioiden välisestä ristiriidasta vai onkohan nuo tempaukset yksittäisten kansalaisaktivistien tekosia? Matka tuonne kuulostaa tosin varsin vaivalloiselta. Mahtaakohan jotkin arktiset risteilijät siellä pysähtyä?

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s