Vuoden vaihtuessa

Vuoden vaihtuminen on luonteva hetki paitsi suunnata mieli tulevaan niin lisäksi myös muistella menneitä. Se on myös mitä parhaimpia hetkiä olla matkalla ja nähdä, miten uusi vuosi otetaan vastaan muissa maissa.

Ensimmäinen vuodenvaihteeni ulkomailla on jäänyt hyvin mieleen. Vietin 90-luvun lopulla paljon aikaa Tallinnassa, ja mikäpä olisi ollutkaan luontevampi paikka pienelle keskitalven matkalle. Vaelsimme ystäväni kanssa aattoiltana Kadriorin syrjäisellä puistokadulla ja astuimme sisään vanhaan puutaloon. Elämänsä vääjäämätöntä loppua odottava ränsistynyt rakennus kätki ullakolleen toisenlaisen maailman: loftin, josta kuka tahansa sisustuslehtien orja olisi tänä päivänäkin kateellinen. Ullakolla asuvan pariskunnan vaimo oli paikallinen kokkikuuluisuus, mieskin ravintola-alalla. Tuona iltana saamamme juhla-ateria ei kovin helpolla ole löytänyt vertaistaan myöhempinäkään vuosina.

Tallinnassa vietettyinä ehkä hieman villimmän nuoruuden uusina vuosina eläminen etelänaapurissa oli vielä naurettavan halpaa, ja makeaa sovjetskoje shampanskojea riitti pullokaupalla kuohutettavaksi toistemme päälle parhaankin formulakuskin tapaan. Noina vuosina opin myös, että niinsanotun juoksutaksin ottamisessa kannattaa olla tarkkana, ettei unohda puhelintaan autoon.

Useita vuodenvaihteita olen viettänyt myös entisessä kotikaupungissani Prahassa. En osaa edelleenkään arvioida, kumpi on vaarallisempaa: lasten täysin holtittomasti väkijoukkoon ampumat raketit vaiko sittenkin kroatialaisten tarjoama taskulämmin becherovka, mutta jälkimmäinen on eräällä kerralla johtanut erään matkaseuralaisen häntäluun hiusmurtumaan. En tosin voi väittää olevani tapahtuneeseen täysin syytön.

Myöhemmin juhlinnan tavat ovat hiljalleen rauhoittuneet ja samalla paikat siirtyneet hieman kauemmas. Tosin vielä pari vuotta sitten jouduimme Barcelonassa taskuvarkaiden uhreiksi. Minä osasin varoa, toinen ei.

Katalonialaisilla on muuten varsin hauska uuden vuoden perinne. Keskiyöllä kellon lyödessä kaksitoista kertaa jokaisella kellonlyömällä suuhun tungetaan yksi viinirypäle, jotka lopuksi syödään kaikki yhdellä kertaa. Tämä tuottaa onnea alkavan vuoden jokaiselle kuukaudelle.

Hyvää uutta vuotta myös kaikille lukijoille! Ensi vuonna on luvassa uusia tarinoita ja matkoja. Ensimmäinen on jo parin viikon kuluttua ja suuntautuu, niin, minnekäs muuallekaan kuin Tallinnaan!

 

Yksi kommentti artikkeliin ”Vuoden vaihtuessa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s