Nižni Novgorod, venäläinen labyrintti

Vuonna 2012 pöllöt matkustivat kolmen kuukauden ajan Siperiassa ja Aasiassa. Pidimme matkan aikana päiväkirjaa, joka vuosien päästä johti tämän blogin perustamiseen. Yksivuotiaan blogin kunniaksi julkaisen päiväkirjan kirjoitukset samoina päivinä, kuin ne alun perin on kirjoitettu.

Nižni Novgorod, edelleen tiistai

Niin, Nižni Novgorod, Pienempi Novgorod, joka venäläisen logiikan mukaan on suurempi kuin Suuri Novgorod, Veliki Novgorod.

Jo lyhyen tutustumisen jälkeen olen täydellisen vakuuttunut siitä, että neuvostotiedemiehet ovat piilottaneet kaupunkiin yhden tai useamman aika-avaruusjatkumon vääristymän. Tällainen kaupunkirakenne ei yksinkertaisesti ole mahdollinen tuntemassamme euklidisessa maailmankaikkeudessa. Kuinka muuten on selitettävissä se, että kun kulkee suoraa katua pitkin eteenpäin, onkin yhtäkkiä samassa paikassa kuin äsken, mutta nenä tulosuuntaan. Tai että kun kulkee alaspäin niin pääsee kukkuloiden päälle. Tai että kaupungin keskusta on samanaikaisesti yhtä jatkuvaa reuna-aluetta. Kertokaa minulle!

Pietarin ja Moskovan jälkeen olemme selvästikin tulleet oikeasti Venäjälle. Kaikki on jollain tapaa kansanomaisempaa, rehellisempää ja rähjäisempää kuin tähän asti. Katujen kulmilla soi neuvostoajalta jääneissä kaiuttimissa propagandan sijaan vanhoja venäläisiä iskelmiä. Rautatieaseman lippuautomaatti toimii myös suomeksi, mutta sanamuodoilla, joita on mahdoton ymmärtää. Johdinautojen pysäkeillä myydään välipalaksi kaalipiirakoita ja kvassia. Kukaan ei hymyile, mutta moni nauraa.

Kummallisesti kaupungissa on monta eri tasoa ja toisiinsa kietoutuvaa reittiä, jotka eivät tunnu kohtaavan missään. Koskaan et tiedä, milloin katu loppuu ja takapiha alkaa, tai onko alapuolella näkemällesi kadulle olemassa yhtäkään kulkukelpoista reittiä. Uskomattoman rähjäisten talojen ovista astuu ulos parhaimpiinsa pukeutuneita ihmisiä, ja päinvastoin. Leikkikenttää koristaa huumeiden käyttöön viittaava graffiti. Välillä mielen valtaa outo tunne, että joku näkemäsi ihminen saattaa olla samaan aikaan myös jossain toisaalla.

Nizni Novgorod 080Nizni Novgorod 017Nizni Novgorod 019Nizni Novgorod 02220120807_145527Nizni Novgorod 031Nizni Novgorod 042Nizni Novgorod 054Nizni Novgorod 077Nizni Novgorod 099Nizni Novgorod 101Nizni Novgorod 053Nizni Novgorod 105Nizni Novgorod 109Nizni Novgorod 125

2 kommenttia artikkeliin ”Nižni Novgorod, venäläinen labyrintti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s