Vientiane, Laos

Koneen laskeutuessa ennen puolta päivää Laosin kamaralle aurinko paahtoi jo korkealta. Silmissä oli jo niin monta kertaa aikaisemminkin tutuksi tullut punoitus 26 tunnin valvomisen jälkeen. Bangkokin lentokentällä oli jo mitattu ruumiinlämpö koronaviruksen varalta, ja nyt taksissa saimme hengityssuojaimet, jotka tosin eivät oikeastaan suojaa muulta kuin ilmansaasteilta. Unen tarve oli jo kauan sitten voittanut houkutuksen nauttia perille päästyä yksi kylmä olut. Vaikka hotellin hienosteleva eleganssi oli parhaimmillaankin särmätöntä ja etäännyttävää, uni pehmeässä sängyssä maistui paremmalta kuin aikoihin.

Jos majapaikkamme olikin kovin luonteeton ja luoksepääsemätön, muutoin Vientianen täyttää niin kovin tutunoloinen kaakkoisaasialainen kaaos. Mutta siinä missä naapurimaiden suurten metropolien kaaos on tungoksen, kakofonian ja läpitunkevan räikeyden täyttämää, tämän vain Helsingin kokoisen pikkukaupungin kaaos on erilaista, ihmiselle sopivamman kokoista.

Vientianessa ei oikeastaan ole nähtävyyksiä, mikä on kovin lohduttavaa. Kun huomio kiinnittyy inhimilliseen elämään, näkee jotain paljon kiinnostavampaa. Kaupungin karisma on sen kaduille levittyvä elämä. Illan pimetessä katukeittiöiden tulet syttyvät, ja jalkakäytävät muuttuvat asukkaiden olohuoneeksi. Mikään ei ole kaunista sillä tavalla, mitä kauniilla voisi ensin ymmärtää. Mutta kun haistaa katujen tuoksut grillin savuista bensan katkuun, kuulee sen puheensorinan ja iloisen naurun, näkee kauniin eri tavalla. Sitä ei näe silmillä vaan sielun ja sydämen syvemmillä nurkilla.

3 kommenttia artikkeliin ”Vientiane, Laos

  1. Vaikka Vientianessa ei ehkä ihan hirmuisesti ”pakollisia” nähtävyyksiä olekaan, niin minusta ihan kannatettava stoppi Laosissa kuitenkin. Minusta hienoin kohta oli auringonlasku Mekong-joen rannalla, joka tässä kohtaahan on rajajoki, ja kiertely iltatorilla auringon laskun jälkeen.
    Myös sattumalta löytämämme skandinaavinen kahvila oli ihan mukava löytö korvapuusteineen vähän pitemmän reissun keskellä, pala ”melkein kotia” kaukana kotoa 🙂

    Tykkää

  2. En ole vielä päässyt tuonne asti Laos -kirjoituksissani. Täällä ei kieltämättä ihan älyttömästi nähtävää ole. Satuin tuonne vahingossa Laos Food festivalin aikaa ja siellä oli kiva pyöriä ympäriinsä. ☺️

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s