Laosin jalaton kansa

COPE-järjestön tukikohta Vientianen laitakaupungilla on oikeastaan vain huomaamaton rähjäinen korttelinpahanen, jonka vaatimattoman ulkomuodon suojissa tehdään korvaamattoman tärkeää työtä. Järjestö auttaa Vietnamin sotatoimien vuoksi vammautuneita laosilaisia antamalla heille proteeseja, avustusta ja työtä sekä poliittista suojaa maassa, jossa heikomman asema ei välttämättä ole turvattu.

Vietnamin sodan yhteydessä Yhdysvallat pommitti Laosia osana sotatoimia. Yhdeksän vuoden ajan pommikoneet pudottivat maahan kahdeksan minuutin välein lastillisen rypälepommeja, taukoamatta. Yhteensä räjähteitä kylvettiin köyhän maan kamaralle noin kaksi miljoonaa tonnia. Virallinen syy vihanpitoon oli kommunismi, mutta todellisuudessa Yhdysvaltoja kiinnostivat maan malmivarannot. On irvokkaan kuvaavaa, että suurvalta oli valmis tuhlaamaan niin paljon metallia saadakseen lisää metallia.

Noin kaksi kolmasosaa maahan pudotetuista rypälepommeista jäi räjähtämättä, eikä suurinta osaa niistä ole saatu tähän päivään mennessä kerättyä pois. Maan alle hautautunut rypälepommi saattaa räjähtää esimerkiksi kuokan iskusta, tulisijan lämmöstä tai lasten leikeistä. Erityisen heikosti räjähteitä on saatu poistettua syrjäisiltä vuoristo- ja viidakkoseuduilta, joilla asuvilla kaikkein köyhimmillä perheillä on kaikkein heikoimmat mahdollisuudet selviytyä perheenjäsenen vammautumisesta tai kuolemasta.

Vierailu COPE-keskuksessa on pysäyttävä kokemus, joka herättää monenlaisia kysymyksiä inhimillisestä julmuudesta, hädästä ja kärsimyksestä. Yksi tärkeimmistä on, miksi Suomi ei ole liittynyt kansainväliseen rypälepommit kieltävään sopimukseen.

Yksi kommentti artikkeliin ”Laosin jalaton kansa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s