Pöllöjen Tekniikan Maailma testaa: thaimaalainen hornankattila

Thaimaalainen ruoka on tunnettu maailman tulisimpana, eikä edes pöllö tilaa Thaimaassa paikallista ruokaa very spicy.

Paitsi että tilaa.

Pöllöt ovat itse asiassa tottuneita tulisen ruuan ystäviä ja chilin vannoutuneita rakastajia. Matkalla ongelmana onkin ollut, ettei odotuksista huolimatta tarpeeksi tulista ruokaa ole tahtonut löytyä, oli syy sitten thaimaalaisen vieraskoreuden taikka jo aikoja sitten karrelle kärähtäneen makuaistin. Matkan viimeisellä ehtoollisella selvisi, että ravintoloissa tosiaan oli maustettu ruokaa kohteliaan miedosti. Mutta nyt oli löytynyt ravitsemuslaitos, joka otti pyynnön tosissaan.

Itsesuojeluvaiston olisi pitänyt herätä viimeistään siinä vaiheessa, kun tarjoilija kysyy, että oletkos nyt aivan varma. Annoksen saavuttua siitä pystyi erottamaan tutumpien thaichilien lisäksi myös eksoottisempia lajikkeita. Jo pelkästään tuoksu kuumotti nenää ja silmiä. Koska nyt oli selvästikin käsillä Todellinen Haaste, oli annoksen ohelle tuodut lisächilit kipattava muitta mutkitta sekaan jo ennen maistamista. Ei ehkä olisi pitänyt.

Alkuräjähdys on tapahtuma, jossa äärimmäiseen kuumuuteen ja paineeseen pakkaantunut plasma laajenee ekspansiivisesti mistään tuntemistamme fysiikan laeista millään tapaa piittaamatta.

Chilin tulisuuden aiheuttaa kapsaisiini. Se on jännittävää kamaa, joka liukenee vain rasvaan ja siihenkin heikosti. Käytännössä sitä on vaikea huuhtoa pois suusta, ja aterioinnin edetessä sitä kerääntyy niin, että tulisuus vain lisääntyy. Kammottavaa poltetta voi yrittää peittää sokeriliuoksella, jos sellaisesta nyt ylipäätään sattuu edes pitämään. Kapsaisiinia on eri lajikkeissa kovin vaihtelevasti, esimerkiksi tavallisessa paprikassa ei ollenkaan. Toisessa ääripäässä on Carolina Reaper. Tarvitaan kaksi tonnia sokeriliuosta neutraloimaan gramma tätä helvetin esikartanon piennaryrttiä.

Hiki laiskan syödessä. Silti vain harvoin tavallinen pöllö hikoilee aterian aikana niin, että pisarat putoilevat pöydälle kuin sateessa. Tavallinen kangasliina oli nopeasti läpimärkä. Poltteen aiheuttama endorfiiniryöppy sai pään ensin humisemaan, sitten huoneen pyörimään ja lopulta himoitsemaan ahnaasti lisää tätä Vesuviuksen keitosta. Melko kavalaa, sanoisin.

Pöllöjen Tekniikan Maailma antaa viimeiselle ehtoolliselle täydet viisi tähteä sekä testivoittajan arvonimen. Seuraavaksi Pöllöjen Tekniikan Maailma siirtyy testaamaan, kuinka nopeasti on mahdollista juoda kaksi tonnia sokeriliuosta.

5 kommenttia artikkeliin ”Pöllöjen Tekniikan Maailma testaa: thaimaalainen hornankattila

  1. Polttaa mennen tulleen — chilit. Eli jos illalla polttaa niin vietävästi vaan seuraavana aamuna on tiedossa ”helvetillinen istunto”. Kokemusta on…

    HongKongissa kävin syömässä ravintolassa (oli niiden pitkien liukuportaiden lähellä Hong Kongin saarella) mikä on kuuluisa chilin käytöstä. Voi jumakauta nääs päivää että oli infernaalinen olotila kun siinä annoksessa oli yhtä paljon chiliä kuin kanaa.. Makuaisti lähti välittömästi.. ja seuraava aamu oli tuskainen.

    Tykkää

  2. Aaahhhahhaaa, koettu! Olisi pitänyt päätellä jotakin, kun naapuripöydän saksalaiset alkoivat pärskiä kun ruokani tuotiin pöytään (ulkona torilla), mutta ei, meikäläinen kippaa päälle lisää chiliä. Seuraaviin pariin minuuttiin en pystynyt puhumaan enkä hengittämään, mutta vielä hurjempaa oli vessassa käynti myöhemmin. Oli vielä lentopäivä. Mutta olihan se syötävä loppuun!

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s