Pöllöjen Tekniikan Maailma testaa: tšekkiläistä kasvisruokaa

Tšekkiläinen keittiö ei ole erityisen kuuluisa kasvisruuistaan. Pöllöjen Tilastokeskuksen vakavamielisen ja äärimmäisen objektiivisen tutkimuksen mukaan paikallinen ruokavalio koostuu 95% sianlihasta loppuosan sisältäessä lähinnä perunaa ja suolaa. Kasvisruokaakin on tarjolla, mutta se ei tarkoita, että ruoka ei sisältäisi lihaa vaan että se sisältää myös kasviksia. Kasviksiksi lasketaan näissäkin tapauksissa sianlihan jollain tapaa muka kevyemmiksi luokitellut ilmentymät kuten savukinkku ja kamara.

Runsaasta lihapitoisuudestaan huolimatta perinteisestä tšekkiläisestä keittiöstä löytyy kuitenkin yksi (ja ilmeisesti todellakin vain yksi) lihaton ruokalaji: smažený sýr eli paistettu juusto. Resepti on varsin yksinkertainen, sillä se sisältää lähinnä ison kimpaleen aivan tavallista, mietoa keltaista juustoa. Jotkut hienostelijat saattavat käyttää juustona paikallista valkohomejuustoa hermelíniä, mutta jollain metafyysisellä tavalla se sotii smažený sýrin syvintä olemusta vastaan. Niin tai näin, juustokokkare leivitetään paksuun taikinakuoreen ja uppopaistetaan voissa. Lautasmallin mukaisesti salaatiksi asetellaan ainakin puolet lautasesta täyttävä pino rasvaa tihkuvia ranskalaisia. Ruokaa dipataan kaikki WHO:n kohtuullisuusnormit ylittävässä määrässä majoneesia ja palanpainikkeeksi tarjotaan, kyllä vain, olutta.

Smažený sýrin käyttäjäkokemuksessa yhdistyvät valtoimenaan venyvän juuston aiheuttama tukehtumisen tunne, suolan kiihdyttämä verenpaineen nousu sekä rasvan tukkimat verisuonet. Vaarallisuudessaan tämä extreme-laji vetää vertoja georgialaiselle sydänkohtaukselle. Pöllöjen Tekniikan Maailma antaa juustohurjastelulle viisi tähteä ja erityismaininnan pitkään jatkuvista seurannaisvaikutuksista.

Seuraavassa numerossa Pöllöjen Tekniikan Maailma vertailee erilaisia kolesteroli- ja verenpainelääkkeitä.

2 kommenttia artikkeliin ”Pöllöjen Tekniikan Maailma testaa: tšekkiläistä kasvisruokaa

    1. Praha on minulle neljäs kotikaupunki Helsingin, Oulun ja Porin jälkeen. Siitä huolimatta sieltä löytyy aina uusia asioita. Tälläkään kertaa paistettu juusto ei ollut ainoa (mutta ainoa, josta kerron).

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s