Luxemburgin puutarhoissa

Junassa jossainpäin Belgiaa

Junalla matkustaminen on Belgiassa varsin kummallista, mutta vain siksi, että se poikkeaa täysin siitä, mihin olemme aikaisemmilla matkoillamme Itä-Euroopassa tai Keski-Aasiassa tottuneet: vaunu on vanha mutta siisti, joskus kauan sitten ehkä myös tyylikäs, matka sujuu tasaisesti ja hengitysilma on raikasta. Liput sai ostettua puhelimella etukäteen ilman suurempia murheita. Matka Arlonista Luxemburgiin oli kuin mikä tahansa kahden pikkukaupungin välinen matka; väliin jäänyttä valtionrajaa ei huomannut edes maisemassa.

Brysselin Läävän jälkeen Luxemburg tuntuu yhtä oudolta kuin belgialaiset junat. Euroopan finanssikeskuksen sijasta kaupunki vaikuttaa lähinnä saksalaiselta pikkukaupungilta, joka on ujutettu jonkinlaisen hieman vinoutuneen Disney-suodattimen läpi. Lopputuloksena on hienosteleva ja seesteinen kiiltokuvakaupunki, josta kuitenkin tarkemmin katsoen löytyy pieniä ryppyjä, jotka inhimillistävät kiiltokuvan enkelinsiipiä. Kauniilla mutta hieman ristiriitaisella tavalla filharmonia soittaa keskusaukiolla vanhaa diskomusiikkia niin kovin hienostuneesti, skeittaavat teinit käyttävät kauluspaitoja ja vanhan kaupungin kivimuurien töhryisissä graffiteissa muistutetaan ilmaston suojelemisesta ja rauhan rakentamisesta maailmaan.

Luxemburg on levittynyt paikkaan, jossa vähäpätöinen Pétrusse-joki laskee vain hieman suurempaan Alzetteen. Jokien uomat virtaavat hiljalleen syvien laaksojen pohjalla, kaupunki puolestaan on levittynyt pääsääntöisesti ympäröiville kukkuloille. Jokilaaksoissa avautuvat laajat puutarhat, jotka paikoin kiipeävät penkereinä ja polveilevina portaikkoina pitkin laakson seinämiä, toisaalla laaksoa ympäröivät kallion puolestaan kaartuvat uhmakkaasti laakson puutarhojen ylle. Maisema muistuttaa monin tavoin synkkiä metsäisiä vuorensolia, jotka kuitenkin kuin yllättäen avautuvat laajoiksi vehreiksi nurmikentiksi pensasryhmineen ja suihkulähteineen. Puutarhojen polut tarjoavat kymmeniä kilometrejä erilaisia tapoja eksyttää itsensä mielen ja maiseman siimekseen ja sieltä takaisin.

Päivät Luxemburgissa olivat kovin levollisia. Nyt istumme jälleen junassa, tällä kertaa matkalla luoteeseen. Antwerpeniin saavumme parin tunnin kuluttua.

IMG_8116IMG_8139IMG_8154IMG_8140IMG_8151IMG_8166

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s